Suksess for designeliten

05.09.05

Skriv ut

Produktene som til nå er premiert med den høythengende Hedersprisen for God Design, har alle én ting felles: markedssuksess. – Ingen tilfeldighet, sier administrerende direktør Jan R. Stavik i Norsk Designråd.

For sjette gang jakter nå Norsk Designråd på flere lysende eksempler som fortjener Hedersprisen for God Design. Æresbevisningen gis hvert år til produkter som utmerker seg spesielt blant mottakerne av Merket for God Design.
– De som til nå har vunnet Hedersprisen for God Design, tilhører helt klart den norske designeliten. Vi vet fra forskning at bedrifter som integrerer design i sin strategiske tenking, også får bedre resultater. Derfor vil vi gjerne løfte frem disse enerne innen designtenking. De bør kunne være til inspirasjon for flere, sier Stavik.

Han viser blant annet til Ringnes, som fikk Hedersprisen i 2001 for profilflasken til Farris. Den blåfargede glassflasken vakte stor oppsikt både hos forbrukere og mediene da den ble lansert, og førte til at Farris-salget tok seg opp etter flere års nedgang. Siden har det vært jevn vekst hvert år.

Design ga eksport
– Dette er ikke et enkeltstående tilfelle. Bruk av design bidrar til å gi produktene identitet og skaper oppmerksomhet. Slikt blir det markedssuksess av, sier Stavik, og viser til den tradisjonsrike møbelbedriften L.K. Hjelle. Bedriften hadde ingen eksport før de inngikk et samarbeid med designerkollektivet Norway Says i 2002. Det resulterte i Hedersprisen for God Design for sofaserien Hal året etter. I dag er L.K. Hjelles møbler å finne i prestisjebutikker i blant annet København, Toronto, London og Madrid, butikker som tidligere ikke har hatt et eneste norsk møbel på lager.

– Målet var å komme inn på nye markeder i Norge og i utlandet, og det kan du trygt si vi har fått til. Situasjonen er helt ny for oss, og et direkte resultat av en bevisst satsing på design, sier daglig leder Dag Hjelle ved L. K. Hjelle. Han opplyser at den nye kolleksjonen øker i omsetning fra kvartal til kvartal, i motsetning til den klassiske kolleksjonen.

Fakta om Hedersprisen for God Design

Hedersprisen for God Design deles ut av Norsk Designråd, og er den fremste designprisen i Norge.
Hedersprisen for God Design gis til bedrifter som utmerker seg spesielt blant mottakerne av Merket for God Design.
Prisen gis til bedrift og designer i fellesskap.

‹ Tilbake